16 Şubat 2012 Perşembe

Kurt Kanunu Dizisi

0 yorum
 
Kemal Tahir’in; Atatürk’e 1926’da yapılmak istenen “İzmir suikastı”nı konu alan “Kurt Kanunu” romanından uyarlanan dizi TRT 1’de gösterilmeye başlandı.
Pazar günkü “Politik Açılım”da konuğumuz tarihçi Prof. Mete Tunçay’dı.

Tunçay, erken Cumhuriyet tarihi araştırmalarıyla öne çıkmış, Tek Parti Yönetimi ve Türkiye’de Sol Akımlar üzerine kitapları olan bir tarihçi. Şeyh Sait Ayaklanması ve İzmir Suikastı’nı “Takrir-i Sükun Dönemi”nde İstiklal Mahkemeleri’nin “muhalefetin susturulması”ndaki rolüyle bağlantılı değerlendirir.

Uğur Mumcu ise “Gazi Paşa’ya Suikast” kitabında Mustafa Kemal’in suikast girişiminin “birkaç serserinin eseri” olmadığını, “muhaliflerin devrim ve cumhuriyet aleyhine giriştikleri büyük ihanet eseri” olduğunu düşündüğünü yazar.
Eski İttihatçılar ve kapatılan Terakkiperver Partisi’nden (Eski Lazistan milletvekili Ziya Hurşit) kimi isimlerin yanı sıra asıl Kazım Karabekir’den şüphelenir.
Uğur Mumcu, Atatürk ile İsmet Paşa arasındaki yazışmaları arşivden çıkarmış.

Mustafa Kemal “makine başında” Başvekil İsmet Paşa’dan Kazım Karabekir’in tutuklanmasını ister.
İsmet Paşa ise tersine tutuklanan Karabekir Paşa’yı serbest bıraktırınca Ankara İstiklal Mahkemesi Başvekil İsmet İnönü’yü “tutuklamaya” kalkışmıştır.
Mahkemenin başvekili tutuklama girişimini Reisicumhur Mustafa Kemal Paşa önlemiştir!

“Kurt Kanunu” dizisi “Lozan kahramanı” İsmet Paşa’nın 1923’te Ankara Garı’ndaki coşkulu karşılanışı ile başlıyor.
Aynı İnönü üç yıl sonra İzmir suikastında Mustafa Kemal araya girmese Kazım Karabekir’i korumaktan mahkemece tutuklanmak istenecektir.

Tarihten güncele, “MİT krizi” etrafında yaşanan iktidar kavgasında geçen 86 yılda fazla bir şey değişmediğini görebiliyoruz: “Muhalifleri susturmaya” çalışmakla eleştirilen özel yetkili mahkemelerdeki “KCK soruşturması” MİT Müsteşarı üzerinden “bumerang gibi” Başbakan’a yönelebiliyor. Geri planda ise Kürt meselesi ve iktidar-cemaat kavgası var!

Kemal Tahir’in romanı ve dizi İttihat Terakki’nin istihbarat örgütü Teşkilat-ı Mahsusa’da görev almış eski İaşe Nazırı “Kara Kemal” etrafında kurgulanmış.
Mete Tunçay, romandaki kurgunun gerçekle tam örtüşmediği “İzmir suikastı”nın dönemin muhaliflerini tasfiye amaçlı kullanıldığını savunmaktadır.
Kemal Tahir’in ölümünden önceki “son yemek”teki trajik tartışma da bir entelektüelin başına gelebilecek en büyük talihsizlik olsa gerek. 1973’te Mehmet Barlas’ın evindeki bir yemekte -İsmail Cem de var- “Kurt Kanunu” romanı açılır ve o sırada tedavi görmekte olan Kemal Tahir gece evine döndükten sonra yaşamını yitirir.

Yorum Yazın

 
| UÇURUM DİZİSİ İZLE | UÇURUM SON BOLUM İZLE | Kurt Kanunu Dizisi izle | KURT KANUNU SON BOLUM İZLE | USTURA KEMAL İZLE | USTURA KEMAL SON BOLUM İZLE | Yabancı Dizi Fragmanları | Yabancı Dizi Önerileri | HayatDevamEdiyor izle | Hayat Devam Ediyor Dizisi |